همان گونه که می دانید انواع چیلر به دو دسته چیلر تراکمی و چیلر جذبی تقسیم می شوند. در این نوشته با طرز کار چیلرهای تراکمی در سیستم های تهویه مطبوع می پردازیم و با معایب و مزایای انواع چیلرهای تراکمی بیشتر آشنا خواهیم شد.
چیلر تراکمی چیست
چیلر تراکمی دستگاهی است آب سرد مورد نیاز برای سیستم های تهویه مطبوع ساختمان ها و واحدهای صنعتی را بر مبنای سیکل تبرید تراکمی تأمین می کند. در واقع چیلر تراکمی آب سرد مورد نیاز فن کویل ها و هواسازها را برای سرمایش ساختمان فراهم می کند.
معمولا چیلرهای تراکمی در ظرفیت های 20 تا 1000 تن تبرید تولید می شوند.
طرز کار چیلر تراکمی در تهویه مطبوع
در چیلرهای تراکمی، ابتدا گاز توسط کمپرسور متراکم می شود. سپس گاز متراکم شده به وسیله آب یا هوای محیط خنک شده و به مایع تبدیل می گردد. این مایع با عبور از شیر انبساط وارد اواپراتور شده و با کاهش فشار تبخیر می شود. گرمای نهان تبخیر از هوای محیط گرفته شده و موجب سرمایش محیط ساختمان می گردد. در نهایت گاز حاصل از تبخیر به کمپرسور بازگشته و سیکل تبرید ادامه می یابد.
اجزای چیلر تراکمی
اجزای اصلی چیلر تراکمی عبارتند از:
- کمپرسور: گاز خروجی از اواپراتور را متراکم می کند تا آماده تقطیر شود.
انواع کمپرسور در چیلرهای تراکمی شامل کمپرسورهای اسکرال (حلزونی)، اسکرو (مارپیچی)، رفت و برگشتی (سیلندر پیستونی)، چرخشی و سانتریفیوژ می شوند. کمپرسورها از نظر نوع ارتباط با الکتروموتور به سه دسته بسته، نیمه بسته و باز تقسیم می شوند. - کندانسور: کندانسور با انتقال حرارت از بخار مبرد، آن را به مایع تبدیل می کند.
کندانسورها برای انتقال حرارت از آب یا هوا استفاده می کنند و به عنوان آب خنک یا هواخنک شناخته می شوند. کندانسورهای تبخیری از هر دو عامل آب و هوا استفاده می شود. - شیر انبساط: با کاهش فشار مبرد آن را به اواپراتور منتقل می کند.
- اواپراتور: یک مبدل حرارتی می باشد که موجب انتقال حرارت بین مایع و هوای محیط و تبخیر ماده مبرد می شود.
اواپراتورها نیز شامل اواپراتورهای پوسته لوله ای، صفحه ای و پره ای (فین دار) می شوند.
سایر اجزای چیلرهای تراکمی:
- پمپ ها
- مخزن ذخیره مایع
- لوله ها و اتصالات
- ماده مبرد
- برج خنک کن در چیلرهای تراکمی آب خنک
- تجهیزات کنترلی و اجزای الکتریکی
انواع چیلر تراکمی
چیلرهای تراکمی به دو دسته کلی آب خنک و هوا خنک تقسیم می شوند. کندانسور چیلرهای تراکمی آبی توسط آب و چیلرهای هواخنک به وسیله هوا (فن)، خنک می شوند.
مزایای چیلرهای تراکمی هواخنک، راندمان بیشتر نسبت به چیلرهای هوا خنک، قیمت اولیه کمتر دستگاه، مصرف برق کمتر، کنترل بهتر و دقیق تر دمای آب خروجی از کندانسور است.
مزایای چیلرهای تراکمی هواخنک نیز عدم نیاز به برج خنک کن و در نتیجه هزینه نصب کمتر، امکان نصب بر روی پشت بام و نداشتن موتورخانه، در نتیجه اشغال نکردن فضای ساختمان و همچنین عدم مصرف آب و رسوب داخل لوله های کندانسور می باشد.
روش دیگر برای طبقه بندی چیلرهای تراکمی براساس نوع کمپرسور آن ها می باشد که در زیر به آن می پردازیم:
انواع چیلر تراکمی بر اساس نوع کمپرسور
چیلر تراکمی رفت و برگشتی
کمپرسورهای رفت و برگشتی با استفاده از سیستم سیلندر و پیستون مبرد را متراکم کرده و به کندانسور می فرستند و به آن ها کمپرسور ضربه ای نیز گفته می شود.
این نوع از کمپرسورها بیشتر برای مناطق گرم و مرطوب کاربرد دارند.
کمپرسورهای رفت و برگشتی ابعاد بزرگتری نسبت به سایر کمپرسورها داشته و سر و صدای زیادی نیز تولید می کنند. قیمت اولیه این کمپرسورها پایین بوده و قابل تعمیر نیز می باشند.
چیلر تراکمی اسکرو
کمپرسورهای اسکرو یا مارپیچ از دو روتور مارپیچ تشکیل شده اند و دارای قابلیت کترل ظرفیت و راندمان بالا می باشند. جریان یکنواخت مبرد، تعداد قطعات کم دستگاه و سرو صدای پایین از دیگر مزایای این کمپرسورهاست.
قیمت اولیه این کمپرسورها بالا بوده و معمولا در ظرفیت های 50 تا 450 تن تبرید تولید می شوند.
چیلر تراکمی اسکرال
کمپرسور اسکرال یا حلزونی از دو حلزون غیر هم محور تشکیل می شود که یکی ثابت و دیگری متحرک است. کمپرسورهای اسکرال بیشترین راندمان را نسبت یه سایر کمپرسور ها دارند اما معمولا در ظرفیت های پایین و بین 2 تا 25 تن تبرید تولید می شوند.
چیلر تراکمی سانتریفیوژ
چیلرهای تراکمی سانتریفیوژ یا گریز از مرکز با چرخش یک پروانه و اعمال نیروی گریز از مرکز به مبرد، آن را متراکم می کنند. این کمپرسورها ظرفیت سرمایشی بالایی را در ابعاد کوچک ایجاد می کنند. کمپرسورهای سانتریفیوژ قابلیت تغییر ظرفیت داشته و باعث می شوند تا چیلر درجه حرارت به دقت کنترل نماید. ظرفیت این چیلرها معمولا بین 150 تا 2400 تن تبرید می باشد.
راندمان بالا، سر و صدا و لرزش کم دستگاه، هرینه تعمیرات و نگه داری پایین، اشغال فضای کمتر و قابلیت کارکرد در دماهای متفاوت از مزایای این کمپرسورهاست.
مزایای چیلر تراکمی
- ضریب عملکرد (COP) چیلرهای تراکمی بسیار بیشتر از چیلرهای جذبی است
- قیمت اولیه پایین چیلرهای تراکمی نسبت به چیلرهای جذبی
- هزینه نصب و راه اندازی کمتر
- وزن و اندازه کمتر دستگاه و اشغال کمتر فضای ساختمان
- هزینه تعمیرات و نگهداری پایین تر در مقایسه با چیلرهای جذبی
- شارژ مبرد چیلرهای تراکمی در کارخانه در حالی که ماده جاذب چیلرهای جذبی در موتورخانه تزریق می شود
- برج خنک کن کوچکتر چیلر تراکمی نسبت به چیلر جذبی
معایب چیلرهای تراکمی
- مصرف برق بسیار زیاد تر در مقایسه با چیلرهای جذبی
- نیاز به ایجاد تجهیزات برق اضطراری
- سر و صدای بیشتر تجهیزات نسبت چیلرهای جذبی
- استفاده از مواد مبرد خطرناک برای محیط زیست
نکات پایانی
در حالت کلی می توان گفت چیلرهای تراکمی انتخاب مناسب تری است و معمولا چیلرهای جذبی در مواردی کاربرد دارند که یک منبع حرارتی در حال اتلاف وجود داشته باشد. در صورتی که برای تأمین برق لازم برای چیلرهای تراکمی با مشکل مواجه باشیم، می توان از سیستم جدید تهویه مطبوع ghp استفاده کرد.
چنانچه قصد خرید انواع چیلرها و یا سایر سیستم های تهویه مطوع با بهترین قیمت و امکانات را دارید با ما تماس بگیرید.
منبع: www.tahviesazi.ir
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.